Wednesday, December 22, 2010

Earney Atyesha like this (Oh Lelaki Idaman)

1. he got a SMILE that i'm willing to die for. Cheewah.

- Pastikan senyuman tersebut di susun rapi oleh sebaris gigi yang putih dan bebas plak plak. Tidak kira plak gigi, plak lampu atau plakton. Taik gigi adelah dilarang sama sekali, dua kali atau berkali kali.

2. He got a funny bones
- Got sense of humor. Personaliti sangat penting kan? Ke fizikal appearance lagi penting?
Perlu kot sumone yang tahu buat kite senyum. Tak lah dari malam sampai cerah buat lawak. Kang ada yang bisu kena lempang sebab tak reti sedar orang dah fed up.

"dahi saya bercakap"

Pernah tengok cerita Pirates of currybean? Suke tak tengok watak and personaliti Jack Sparrow?
Saya sangat ADORE personaliti beliau. Time dia mengusha awek pon nampak cool. Gile gile, sengal, lawak and selamber selamber gitu.
Sumpah rase nak kiss. muah!
And saya memang tak boleh blah dengan romantik bertingkat tingkat. Tolong lah babe. Romantik tingkat 1 boleh?



3. Pembersih
- Mungkin ketegori metrosexsual kot jenis jenis niyh. But ramai jer lelaki yang saya jumpe, pembersih. Tak lah sangat dia punyer metrosexsual sense.

  • Kuku tak panjang. Sama ade tangan dan kaki.
  • Rambut tak basah dengan gel rambut berbotol botol.
  • Bulu hidung tak terkeluar.
  • Leher tak berdaki. eeeeuw.
  • Tiada bau badan. TAK WANGI PERFUME takpe, janji tak berbau.
  • And  memang suke..lelaki muke bersih tanpa misai dan jerawat. Bukan jerawat penuh satu muke. Sila faham konsep jerawat macam mane yang saya maksudkan. Janggut boleh terima. Nampak macho kan lelaki ada janggut..? *wink wink.

4. Smoking?



- Dijelaskan di sini bahawa, saya tahu awak kenal rokok dahulu sebelum kenal gigi kuning, eh silap. Kenal rokok dulu sebelum kenal korang punyer gulfren. Mana ade lelaki yang tak merokok kan? Majority.
So..kalau merokok time lepak lepak dengan member..fine. Still fine with me. Tapi kalau sampai heavy smoking macam almost 1 hour pastu kena smoking..err.
Agak merisaukan saya punyer kesihatan. Dan awok punyer sekali. Ofkos pastu awak ada batuk batuk, duit awak cepat habis... bila batuk batuk..nafas awak berbau. Bila duit habis..mesti awak rela tak topup untuk coll awek tapi rela pergi beli rokok. Kan?

Awak tak segan ke hadap gulfren yang wangi tapi nafas awak berbau?
Awak tak takut bila awak bagi alasan tak de kredit nak call, and gulfren awak jadi fe dup and.. dia ade orang lain masuk line coll dia pulak..haa...?
So, the better way untuk puaskan hati kedua dua belah pihak..is be a social smoker. Kalau berhenti terus..lagi lah sayang lebihhhhhhh. Tak gitu cik adik?

5. Penyokong setia
- Sila lah bagi support even macam mustahel jer awek awak tu dapat buat.
Janji dia tak buat sesuatu yang menjengkel kan.. Jenayah atau melanggar hukum agama islam.
Dia suke maen gitar..awak takyah lah kondem kondem dia. Walau awak tahu lagi 8 tahun akan datang, belum tentu dia pandai main gitar. Dia suke bace APO? then tergelak macam orang gile. Awak tak payah lah halang dia beli buku tu. Ok?

6. Kuat membebel is not allowed here


- Saya akui saya seorang talkactive.
TETAPI,
Saya tak boleh terima kenyataan bahawa lelaki tersebut lebih kuat bercakap dari saya.
Kalau kau bercakap, then aku pon bercakap. Dah tu, siapa nak dengar? Ketua kampung?
Mestilah kau bercakap aku yang dengar. Silap silap kena amik nombor, ikut giliran. Baru boleh bercakap dengan kau. haishh.

And seperkare lagi tentang bercakap.
Maybe kau tak banyak bercakap. Ok ok lah. Normal.
Situasi give and take harus ade, ini tak..,
Bila aku bercakap, kau buat dekk jer. Tunjuk muke mintak selipar.
Tapi bila kau bercakap, wahh..aku kelip mate pon tak boleh. Merajuk terusssssss. Cet!


7. Lelaki Tinggi

Ali Kami The Movie
"Jejaka Idaman" =P

- Tinggi saya 160cm. Please tinggi 10cm lebih dari saya.
Saya minat sangat sangat lelaki tinggi. Tapi bukan tinggi menjulang.

Tak kurus.
Tak gemuk. 
Bak kata lagu iwan, yang sedang sedang saja.



- Tinggi. Badan smart.

Gangsta lageiii =P







8. Simple is more
- Dress up. Simple sudah. Takyah pakai aksesori lebih mengalahkan pompuan pulak....
Style dah macam Jepun Korea..tapi muke melayu jer pong. Alahaiii.
Maybe kau makan ajinomoto sampai terase semangat Jepun Korea kot.
Kalau seswaiii dengan tuan dia.., ala ala jambu drees up cmtu. ok lah.
Ini muke tak habis basuh lagi, heboh heboh drees up macam nak pergi Hongkong Disneyland.
Tak faham betul lah.

Awak nampak jambu lah cik abang
9. You play guitar
- Tahu main gitar. Bukan lah pandai sangat smpai boleh masuk 
"So You Think You Can Be Guitarist ke?" or "American Next Top Reject Guitarist"
Boleh lah mendengkan lagu untuk awek awek di kala bosannnnn. Cool kan lelaki camniyh?

Tyson Ritter, nak couple dengan awak boleh? tet!

10. Show me your sketch
- Yang ini... ramai yang tahu. Ramai yang tak tahu. Dan ramai yang tahu tapi buat buat tak tahu.
Melukis. 
I do love you, sketching man..~
"Ej.. i lap you too.."

11. Sepet like me
- Hehe. pernah tak jumpe, lelaki mata sepet..muke melayu. not chindian or mix fm (radio).
Sweet kan diorang?

Besarkan sikit bijik mata tu

Dan sebagai penutup nyer :



Monday, December 20, 2010

Slim not SKINNY!

Question : kurus tak sengaje..?
Answer    : yer..bila pindah sekolah. Sekolah yang baru tuh..kalau nak balik ke rumah, kena gie bustand dulu. Kena jalan kaki. Agak hensem lah jugak jauh nyer.

Ulasan di atas mungkin agak ringkas macamaner saya boleh slim balik. And request dari sahabat handai serta a few yang pernah gemuk macam saya untuk story mory How to Be a Biggest Loser. Cheeewahh.

Baeklah, sebelum tu saya memang akui ada buat beberape perkare yang turut menbantu kurus balik.
Antare nye :

1. Exercise
- Not truly and fully commitment exercise. Macam pernah saya mention before :
"saya kurus secare tak sengaje sebab Harus jalan kaki ketika balik dari sekolah ke bustand"
So dari sini, boleh lah saya rumus kan, nak kurus cepat or lambat memang kena ada sikit bakar lemak dengan exercise or do something yang boleh buat kite berpeluh.

  • Jadi try lah mencari peluang untuk berpeluh. Jalan kaki daripada naik motor if tempat tu macam dekat , contoh nak gie kedai.
  • Naik tangga instead of gune eskalator or lif.
  • If tengah tengok tv tu, letak remote jauh jauh supaya nanti boleh bangun 2, 3, 4 kali. Jadik lah jugak kan exercise sikit sikit?
  • Boleh jer rajin rajin kan diri tolong mop lantai. Mop lantai memang boleh membakar lemak. Banyak pergerakan, saya buat pon berpeluh peluh. Tutup kipas untuk tambah darjah kepanasan.
  • Iron baju. Yea iron baju. Jangan lah sehelai. Try lah banyak. Pastikan buat sambil berdiri, bukan duduk.
  • Kemas 1 rumah. Complete set menyapu, mop lantai, bersihkan sawang lelabah, susun perabot dan yang sewaktu dengan nye.

 Aku tahu, korang pon memang malasss giler nak bersenam kan? Atleast seminggu kena lah ade 2,3 dari kat atas korang kerap buat. Bukan hari hari rajin kemas rumah, kang terkezut mak kau. Buang tebiat ape rajin semacam.

2. Jangan makan makanan pedas.
- Ini adalah fakta. Makanan pedas boleh menambah kan selera makan. Tak caye? Buat experiment sendiri.
Korang if tak pedas, rase hambar jer nak makan. Betul? So niyh memang boleh reduce selera untuk makan berpinggan pinggan 1 hari.

3. Berus gigi.
- Yea, berus gigi SEBELUM atau SELEPAS makan.
If korang dah makan dan terase nak makan lagi. Boleh pergi gosok gigi. Ni pon just nak kurangkan selera makan. Tak tahu lah korang camner, tapi aku tak boleh kot gosok gigi lepas tu makan. Atleast setengah jam selepas tu, baru ade rase nak makan. Kalau memang tak nak makan, pergilah gosok gigi sebelum makan. Heh.

4. Window shoppings!
- Rase nak beli berus gigi sebatang jer pon. Tapi merayau 1 shopping complexs dulu, baru gie beli.
Cuci cuci mate. Tak lah bosan sangat. Offer offer kan diri nak teman member shoppings. Korang tak payah lah beli, just teman. Janji ada bergerak dalam jumlah yang banyak!

5. Minum Teh
- Minum teh sebelum makan boleh mengecut kan usus perut. Care niyh dapat membantu korang cepat kenyang. Tak di galak kan minum teh selepas makan. Lebih bagus Teh Hijau daripada teh biasa. Bukan teh susu yer.

6. Duduk seperti Kekasih Dia.
- Sunnah nabi s.a.w menganjurkan duduk seperti ini ketika makan :

Pastikan kaki KANAN yang di naik kan. Bukan kaki kiri.

Tak tahu macam mane nak terang dengan jelas. Tapi, if korang duduk macam niyh, korang perasan kan, kita himpit perut. So,..tak lah makan sampai kenyang macam ular sawa. Atleast perut terhimpit tu 1/3 untuk air, 1/3 untuk makanan. Haaa.. Cepat lah rase kenyang.

7. Beritahu MEREKA!
- Yea, if korang betul betul nak kurus memang kena ade orang selalu ingat kan. Saya akan cerita pada adik saya betape saya tensionnnnn gemuk macam niyh. So setiap kali dia ternampak saya macam berpontensi untuk makan banyak dia akan cakap :
"ey gemuk, banyak kau makan?"
haaa..zalim kan? Tapi tulah yang terbaek. Mama saya pon selalu cakap :
"haaa..makan banyak banyak. Kang bising cakap gemuk gemuk, plasters mulut tu."
heeeeeeeeee.
So, pesan lah kat sahabat handai, family ke. Atleast diorang akan bagi support kat korang untuk turunkan berat badan.

8. Perlu ke junk food?


- Sepanjang aku cube turunkan berat badan dulu, memang aku sangat sangat elak kan junk food. And sampai sekarang aku memang tak suke minum air gas. 1st, sebab tak boleh blah dengan darjah kemanisan diorang. 2nd sebab gas dia. Tak suke. Tak tahu nape.
Roti canai tue lagi maha hebat kalori. Jangan makan. Runner up kalori hebat ialah roti. roti putih tu..roti biase tuh. 1 keping roti bersamaan 4 pinggan nasi!
Pisang pon. Pisang bukan buah yang seswai di makan ketika diet.

9. Makan malam.
- Ok, makan malam sebenarnye antare petua awet mude.
Tapi sebabkan korang nak diet, so tak boleh lah makan makan malam. Dulu aku pon makan jer malam tapi buat selepas pukul 9.00 malam dah tak boleh makan. Sebenarnye yang paling bagus ialah makan sebelum pukul 7.00 malam.

10. Tidur siang? Oh NO!
- Kalau ikut sunnah nabi s.a.w kite di sunat kan tidur antare waktu zohor dan asar kan..? So, jangan tidur selepas asar! Nanti montot lebarrrrr.....haha!

11. Gigih kan hati, tabah kan perasaan.
Smart body
- Semua perkare tak akan jadi real if kita buat hangat hangat taik kambing....... Betul?
Korang perlu ada seseorang di jadikan sebagai idol untuk slimm. Contoh, Megan Fox. Awesomeeee..!
Dia tak lah kurus gile macam isteri David Bekam tu. Eeee..tak selere mak tengok nyah. Haha!

  • Selalu selalu berangan macam mane lah rupe korang bila dah slimmm..~ wow.
  • Fikir lah, ade orang berjaye jer kurus..tak banyak pon sikit. Tak akan korang tak boleh buat.., kan kan?
  • Simpan azam, baju the coming soon semua saiz S atau M. Hiphip hooreyy!
  • Berkawan dengan mereka yang tidak bersize seperti anda, konfem lagi berkobar nak reduce weight! 
  • Untuk your boyfie/gegurl lebih lebih suke kot. (bf saya lagi suke saya gemuk. cait!)
  • Ada baju idamannn................~
Dulu kan, saya ada beli seluar jeans. Time beli saiz 28 macam besar sangat. 27 okeyh, tapi pinggang longgar. 26 muat pinggang, tapi tak muat peha. Ketat giler!
Jadi saya beli jer saiz 26, simpan almost 3 months..and alhamdulilah lepas tu.
Boleh pakai dengan hensemm nyer! Yaw.


So, selamat selamat selamat mencube ape yang saya dah cube!


Friday, December 17, 2010

GEMOK 2.0

saya version Gemuk 2.0

saya version KURUS
 Q : Question 
 A : Answers

View interview :
Q : Cuak tak nak reveal gambar kehodohan?
A : Cuak lah bhaii. Tanye pulak.

Q : Agak agak bahagia gemuk cenggitu?
A : Bahagia nak mampos. Takde sapa perasan saya wujud. Lalalalaaa~

Q : Rahsia kegemuk kan...?
A : Sila lah duduk asrama. Makan pagi, tengahari, petang dan malam. Semua dalam kuantiti yang bernas   untuk gemuk secare mendadak. Dan jangan lupe, sebelum tido makan makanan yang di jual oleh warden asrama. Jadi 5 kali anda makan, campur kat kantin sekolah time rehat sama dengan = 6. Cool?

Q : Makan dengan berjaye lah niyh? Ada masalah perasaan menghadapi nyer?
A : Berjaya Megamall, Kuantan Pahang. If kat asrama..tak lah sangat menghadapi tekanan perasaan. Ramai jer gemuk secare berjemaah kat situ. Maybe sekumpulan jer kot senior saya yang solid molid.

Q : Dengar cerite, tukar sekolah pastu. Tukar sekolah sebab tak nak duduk asrama ke?
A : Aiseyman.. masuk berite ke? Eh tak lah. Ekceli jadi gemuk amat lah tak bagus. Sumpah mengantok giler dalam class. Sebab kadar kolestrol tinggi dalam badan. Ia mencepat kan kite rase nak tido selalu dan rase sangat cepat mengantuk. Semua cepat cepat. Tak caye tanye sape sape duduk hostel. Memang tak leh avoid ngantuk dia. Eh, jap jap, saya dalam rancangan ape niyh..?

Q : Rancangan kau tanya kau jawab.
A : erkk.
A : Selain mengantok, gemuk pon boleh buat kite tension semase nak beli baju. Bayang kan before gemuk saiz S. Bila gemuk L pulak jadi label. haishh.

Q : Eh tak tanye pon dah jawab sendiri...?
A : Next question pleaseee...

Q : Kau cakap mengantok mengantok, tak tido ke memalam..?
A : haish. Konfem lah tido. Masalahnyer yang aku pelik, time berdiri nyanyi lagu Negara Ku pon boleh tertido. Hebat tak hebat tahap mengantok macam tu...?

Q : Wah kau pulak tanye aku. Dah camner boleh kurus balik niyh..? ko hisap dada enh..
A : Wah kau, kecik kecik dulu jer aku hisap dada mak aku.

Q : kau hisap dadah enh..?
A : Tak. Mane boleh. Belia Benci Dadah kan niyh...kurus sebab tak sengaje lah. Ada gak try try diet. tapi macam tak jadik jer setiap kali.

Q : kurus tak sengaje..?
A : yer..bila pindah sekolah. Sekolah yang baru tuh..kalau nak balik ke rumah, kena gie bustand dulu. Kena jalan kaki. Agak hensem lah jugak jauh nyer.

Q : Tu pic kurus time bile?
A : Sem 1 ke 2. After 1 tahun lepas gemuk.. Sebab gemuk time form 4 & 5.

Q : Wow! take a year gak nak kurus yer..?
A : yup....depends lah. Kalau betol betul diet, tak lah a year. Sebab diet pon hangat hangat SPA Q, jadilah lambat cenggitu.

Q : Minat ceter SepakKu eh SPA Q?
A : Minat lah.. Dato Siti berlakon.
Q : Lagu tema jer Dato Siti punyer lahh hooiii.
A : Sukati tumit kaki lah pon...

Q : Takde diet langsung..? Tipu niyh...................
A : Just tak makan malam kot. Kan dah cakap tadi, asyik tak berjaye diet. Makan jer macam biasa..
Just tak sehebat dulu lah., time kat asrama.

Q : Best kurus?
A : Perempuan mane tak suke kurus lahh deyyyy. Best lah kot.

Q : Time gemuk ade orang nak?
A : Ada. Time bulan 9 form 4.

Q : Wow! (tepuk tepuk pengakap sekali) Siapakah jejaka mithali tersebut?
A : Farhan Basri. di ulangi, Muhammnad Farhan bin Basri.

Q : Kirim salam kat dia. Berjaya melihat kecantikan dalaman anda.
A : Kirim duit tak nak? Berjaya melihat Personaliti anda. Selamat sikit ayat tuh.

Q : Last question, selepas niyh agak agak boleh gemuk camtu lagi?
A : Kalau cuti semester 8 bulan, tak mustahel sejarah mungkin berulang. 

Q : sejarah mungkin berulang, New Boys..? 
A : Choyy. next question.

Q : Tu soalan last lah adik manis.
A : Okeyh. muah muah! 





p/s : Berangan ade orang temu ramah saya sebab berjaye dulu dulu turunkan berat badan. Ala... macam talkshow selalu selalu tu. Tak pon macam The Biggest Loser. kan..?
Itu sahaje.

Thursday, December 9, 2010

my PATIENCE running thin


Pernah tak beratur di mesin ATM dan tibe tibe rase tak sabar menunggu giliran...?
Dalam masa yang same, orang last di hadapan kite mengeluarkan duit lebih dari satu kad.
Atau bengang sebab mesin tu sendiri lambat giler proses? Pernah?

Pernah rase malas nak jawab, malas nak layan, or memang menyirap nak jawab bila :
Kyusuk gile tengok tv tibe tibe datang member/adik/kakak/abang/bf/gf atau mungkin mak ayah sendiri(memang lah mak ayah sendiri, tak kan mak ayah jiran sebelah pulak) tanye macam macam.
"eh kenape jadi macam tue? haritu bukan dia dah mati, nape hidup balik niyh?"
"wahh.. kesian dia EJ, anak dia bernafas gune hidung sebab ape...?"
"dia berlakon dalam cerita Lagenda Budak Syaitonn kan?"

Macamane nak terang cerita yang dah 1 jam tengok? Terang dalam mase 5 atau less than 3 minute. Sebab kite pon tak nak terlepas cerite and maybe kadang kadang kita pon belum faham lagi apehal dengan cerita tue!

Rase tak sabar nak sesuatu dengan cepat. Siap cepat. Sampai cepat. Inginkan sesuatu keadaan/perkare dalam keadaan yang di kehendaki. Pernah?

Saya memang tak boleh mengajar orang. Contoh nak mintak ajar sesuatu. Dah 8 jam bercakap, tibe tibe keluar bunyik :
"ape tadi?"
Atau tanye soalan yang same  lebih dari 3 kali.
Atau menerangkan kembali lebih dari 3 kali sesuatu perkare yang memang saya dah faham.
Atau mintak saye lakukan sesuatu lebih dari 3 kali.
"jangan lupe beli syamfuu herbal essence tau.."
15 minutes kemudian..
"Herbal Essence enh EJ.." dan 15 minutes seterusnyer.

Semasa di semester 3, saya pernah excident . Excident yang kalau di kaji kaji punca nyer datang dari panas hati. Or failure to be cool in time.
Malam tue,
Nenek saya nak sangat makan sup sayur. Dia nak makan sup  yang bukan dari rumah, nak yang kat kedai. 
Saya redha jer pergi. Time tue memang tak de niat langsung buat sebab terpakse. Masih dalam keadaan bertenang. Selalu nyer kalau pergi kejap kejap macam tu, saya pergi seorang diri. Sebab dapat adik yang tak reti bahase, dia nak ikut jugak. Maka pergilah saya dengan dia.


Setengah jam tunggu 1 bungkus sup sayur.. masih dan masih tak sampai sampai lagi. Tengok yang datang lambat dari saya dah dapat makan pon. Saya cube buat buat tak perasan dengan waktu yang berlalu..berborak dengan adik yang kyusuk bercerita mengenai hal sekolah rendah, basikal, Ben 10 dan sebagainye.
Perasan semakin tak sabar datang bila setitik air singgah kat muke saya. cehh..hari nak dekat hujan!


Saya panggil dengan elok sorang adik manis kat kedai tu.
"dik...sup sayur order tadi agak agak hari raye pertame ke hari raye kedua boleh siap?" (tipu jer)


"dik..sup sayur order malam semalam dah siap?" (tak dapat menahan diri untuk menipu lagi)

yang niyh betul:
"dik..sup sayur order tadi..dah siap..?"
"ehh..lupe lah nak bagi order..kejap yea."


haha EJ...best tak hidup?
Setelah siap dalam 15 minute macam tu, saya sendiri yang kena pergi ke kaunter dan ambil sup tersebut.
Sumpah rase macam nak bertukar sekejap jadi babi hutan, sondol sekor sekor kat situ.
Semase on the way nak balik rumah, memang hati saya masih membare bare. Pulas pulas minyak.
Time tue barulah saya terfikir nenek saya sangat menyusahkan. Makan nak memilih. Banyak jer makanan kat rumah. Sakit hati lagi kenape service macam bontot ayam, terkemut kemut buat kerja. 
Dan akhirnya..tiba di satu simpang, 
Saya tak dapat mengawal kelajuan.., tak sempat break. 
Pilihan yang ada, rempuh kenderaan atau rempuh kebun orang. Kawasan kampung kan.
Saya rempuh kebun.. Pilihan yang paling selamat.
Yang ada kawat kawat berduri separas dengan leher saya. 
Selevel dengan bahu dan juga dada saya.



Alhamdulilah, adik saya..satu calar pon takde. Malaikat sambut dia jatuh mungkin. Sebab saya sempat tolak dia dulu.Van yang laju dan terlebih masuk line orang tue pon lenyap entah kemane. Sebab dia saya hilang kawalan! Shit! End about that.

Selepas kes tue, saya agak fobia bawak motor...sampai lah sekarang. Tak tahu mane hilang keberanian dulu. Sekarang, bila nak bawak motor tapi tengah takde mood, saya akan pandang parut hensem di lengan kiri saya. Terus happy go lucky. Wuhuu.
Dan di sebabkan hal tu...saya masih tak sambung sambung amik lesen. Scared. Funny of me. cehh.

And after that...walau ape pon terjadi, saya cube bertenang dan bertenang. And a few tips to share. Ada yang dah cube..ada yang belum lagi.

1) Cube mengira. Contoh dari 1 - 99
- Boyfriends saya antare makhluk yang selalu buat saya hilang sabar. Sementare tunggu dia sampai, saya akan kira dari 1 sampai 99. Kiraan ini akan bermule setelah 10 minutes menunggu. Atau setelah berlaku nyer ke tidak sabaran. If setelah kiraan 99 dia still tak sampai sampai lagi. Saya akan telefon, tanye dia kat mane. If dia jawab dah nak sampai, saya akan kire semula, tapi jumlah nyer berkurang jadi 1 hingga 77 pulak.

2) Diam seketika. Jangan pandang objek/manusia punca tak puas hati.
- Jika marah dengan seseorang... cube lah diam. Jangan diam pandang muke dia lame lame pulak. Kang ada yang bertumbuk kat situ. Pandang pokok (benda warna hijau yang hidup). Pandang benda yang bergerak (kenderaan...kipas). Pandang langit biru.

3) Tarik nafas dalam dalam. Hembus perlahan lahan. Angkat kening sikit.
- Kajian mengatakan marah akan menbuatkan kadar heartbeat jadi semakin pantas. Berase panas dan ini akan menyebab kan berase tidak selesa seterusnye peringkat yang lebih teruk akan berlaku. Perempuan inhale lebih pendek dan exhale lebih cepat dari lelaki. Lelaki inhale lebih dalam dan lebih lambat exhale. Angkat kening untuk saje saje. Kot kot tergelak...dah tak jadi marah.

4) Dengar lagu atau hisap rokok atau makan gule gule. Cube belek belek henfon tengok gambar sendiri.
- Dengar lagu Siti Nurhaliza "Betapa ku cinta marah pada mu" eh salah,  Betapa ku cinta padamu. Perempuan mengandung dilarang merokok. Lelaki perut seperti mengandung takpe untuk mencube.

5) Jika penat, Jauhi perkare yang boleh menbuatkan anda rase lebih stress.
- Contoh telefon buah hati. Mungkin anda memiliki buah hati yang suare nye sangat mengasyikkan. mengode jiwa dan sanubari.. tetapi percayelah, salah cakap sikit or misunderstood, bakal mengundang marah. Kalau penat terus tidur or makan. Macam saya selalu buat...~

6) Soothing words.
- Ape yang di maksud kan dengan ayat penenang niyh..? Mungkin yang paling bagus adalah beristighfar. Tapi kalau tengah nak naik syeikh sebab tahan bengang, mandi bunge pon..belum tentu berjaye. Soothing words contoh macam "Gucci....Prada....Fendi...." if perempuan. If lelaki "Honda... Proton... Hyundai..."
Sebut perlahan lahan..,satu persatu sambil tarik nafas and lepas slowly with the words. Ulang jika perlu sampai rase bertenang. Sebut jename/name orang/tempat yang memang kegilaan and kesukaan korang! owhhh! i like~

7) Fikir yang "Jap enh aku cool down dulu, kejap lagi aku slowtalk dengan kau!"
- This is how we express our anger with good management. Fikir untuk tunggu dulu, takut ade yang masuk hospital tercekik keyboard komputer. If tak dapat gak nak slowtalk.. Cube marah dengan cara memerli. Tengok Oh Yeah kat astro? Budaye memerli. Cool giler.

8) Fikir kenape aku nak marah? or Kenape aku marah marah niyh?
- Contoh macam adik saye, dia sangat suke tanye macam macam. Panas hati nak jawab. Malas nak terang.
Cube pandang mate dia.., innocent giler. Kenape nak marah kalau dia cume nak tahu. Dulu kecik kecik kau pon macam tue. Macam macam nak tahu, nak tanye. If tak nak jawab time tue, sebab takde mood bagitahu dia..
"Malam nanti aku cakap"/ "tak tahulah.., tak belajar lagi.."

Macam adik saya, dia memang akan tunggu sampai malam nanti. Jadi saya akan cube bagi jawapan sebab terharu dengan ketabahan dia menuggu. Saya akan cube fikirkan kebaikan seseorang tue pernah buat, even untuk hal kecik kecik.

"Di sebabkan adik saya ada time excident malam tue, dia lah yang menjerit jerit kat tepi jalan mintak orang ramai tolong saye. Mama saya bagitahu, semase dia tidur, airmata dia masih tak kering kat kelepok mate dia. Betape dia teringatkan kakak dia kat hospital. Cermin mate adik saye hilang time tu, dan rabun dia lebih teruk dari saye.. Tanpa fikirkan dia memang tak akan nampak kenderaan yang datang, di tambah malam yang gelap pekat sebab nak hujan, dia berdiri tengah tengah jalan untuk mintak bantuan. Sedangkan dia pon berisiko untuk kena langgar. Tak baik kan layan nak tak nak pada orang yang pernah merisiko kan nyawa untuk kite?  Sorry my dear..~ "

Oleh itu..kalau nak marah dengan insan tersayang, tak kire sape. Dapat dapat lagi mak ayah, fikirlah kemuliaan, kebaikan dan pengorbanan yang pernah dia buat untuk kita.

9) Orang yang marah marah, sebenarnye mereka sedang menunjukkan kebodohan diri sendiri kepada orang lain.
- terima kasih Dr.Tuah Iskandar al-Haj. Saye adore awak sangat. My best motivator. Buku motivasi paling sempoi pernah saye bace. Macam bercakap dengan kawan kawan jer ayat dia. Lawak pon jenis lawak berIQ. Bukan lawak bodoh atau lawak buat buat. Try bace "Membina Imaginasi Cemerlang"
Konfem lepas bace rase macam nak jadi Bill Gates. haha! You terBaekkk ever!



10) Ambil air sembahyang.
- Bila kite nak marah, ustaz saya cakap. syaitan bukan main kipas api kemarahan kita. Kalau kite nampak, dah macam kipas satay dia punyer bersungguh sungguh kipas. Jadi nak padam sebelum satay tue jadi hangus (keadaan jadi lebih teruk) kita simbah dengan air sembahyang. Kalau tengah marah tepi kolam renang, terjun terus. Habis cerite.

11) Duduk jika berdiri. Baring jika duduk. Buat kuak kupu kupu jika baring.
- Dah selalu dengar kan? Kalau marah ketika berdiri, sila duduk. Kalau tengah duduk, sila baring. Tapi jangan buat dalam supermarket or tengah beratur beli tiket wayang. Almaklum lah...marah penat menunggu.

Itu sahaje untuk mengisi masa terbuang saya di cuti semester iniyh. Terima kaseh puan puan.

Tuesday, December 7, 2010

USHA bukan by Usher

"bibir you sexy lah, you pakai lip balm jename ape?"

Sekali lagi saya di landa bosan. Sumpah tak sabar nak tunggu cuti sem niyh abis.
Sebenarnye saya ada banyak kot account. Seperti Tagged, Hi5, Flixster, Friendster(dah delete kot)Facebook(of course), Twitter, MySpace and Blogger. And a few yang tak ingat. Wordpress, Digg maybe.
Haaa.. banyak kan? Semua sebab sifat ingin tahu. Nak tahu ape yang menarik dalam application diorang. Kalau macam tak best jer..then tinggal macam tu jelah. Atau kes paling selalu.. tak ingat password.

Sepanjang panjang memiliki all this kind networking perform.. boleh lah di rumus kan..ayat ayat mengusha..berkenalan adalah lebih kurang same di mane mane saje anda berade.
Cume yang cantik, menarik, dan tertarik dengan tuan empunye mesej sahaje yang selalu nye di beri kan perhatian dulu. betul?
Alah..tahu. korang mesti same punyer. Haha !

Jadi macam unfair pulak kepada sesiape yang di anugerahkan Tuhan paras rupa biasa untuk bertanding berkenalan dengan gadis gadis/ jejake jejake gojes gojes di luar sane. Dunia nowadays sangat diskriminasi.
Kadang kadang rase macam kenape tak semua orang lahir muke same.. tak payah jadi hal hal macam niyh.

So..ini adalah citarase saya..if tak berkenan..or rase tak betul.
KAU BOLEH BLAH, BERHENTI MEMBACE
Garang tak?
Chill lah. Gimik jer pon };D

Pernah tak terfikir....ayat apa yang boleh membuatkan seseorang itu balas or memberi respon?
Pernah..?
Contoh contoh :
Firstly, kita usha dulu profile dia. Picture ke.., best quote dia ke.. band or music or artis yang dia minat. Then fikirlah ayat yang hensem.

1. Hey si baju cheongsam...
- if picture dia ada memakai baju ala ala cheongsam or memang pakai pon. If dia tak pakai pon..boleh jer try. Then bile dia balas "mane ade baju cheongsam" jawablah.. i terbayangkan you pakai..konfem cute.

2. Tak kenal maka tak cinte, dah kenal belum tentu bercinte. Tak gitu cik adik?
- kadang kadang, almost semua orang ingat..lelaki meng ayat sebab nak lebih dari kawan. Betul? So kata kata macam niyh boleh mengurangkan perasaan perasan orang tu nak lebih lebih kat kau.

3. How much yea you beli kereta/jam/beg/kasut tue? Siyesly so nice on you. 
- boleh lah kan. Pastikan puji barang yang dia pakai tu nampak macam relevan nak tanye harge. Jangan dah tahu tayang kereta Kancil(contoh), selamber tanye harge. Tahu dia pakai kasut Nike/Onitsuka Tiger jenis yang berlambak kat pasar malam, pergi tanye lagi. Tue menganjing name nyer.

4. Jangan cakap you pernah masuk majalah CLEO/Remaja/Maskulin/Muslim/Cosmopolitan? OMG, can't believe i found you here!
-haha! Please bagi ayat niyh pada mereka mereka yang bukan lah ber muke parang. Nanti dia ingat korang menipu nak mampus cakap camniyh. Kantoi bodoh jer.

5. Mama i cakap "sejuk tengok muke you..."
- Kenape guna mama? bukan nenek kau, abah kau or engkau sendiri? Sebab yang laen rase menyampah nak bace. If dia tanye bila mama you tengok dia..jangan jawab..dia memang duduk sebelah i same same on9. Haish. Kalau korg berani nak selitkan unsur unsur lawak, buatlah. Tapi kalau tak berani, Cakap lah dia tibe tibe muncul kat belakang i time open you punyer page. You tak kesah kan mama i puji? cheewah.

6. Kenape you puteh sangat? Mix yer. Or You tak macam melayu...mix?
- nak usha anak india, dilarang sama sekali guna ayat niyh.

7. Eh eh, kenape?? 
- haa..macam curious jer.

8. Bagi link lagu. 
- If dia tanye kenape. 1st kena cakap.. Saje je. Clu dia tak balas or tak tanye kenape, say sorry. If dia tanye lagi, jawab lah, name you terpancar pancar kat dalam video tue tadi. So i dengan cube berani.. i bagi.
Jangan lah bodoh alam sangat bagi lagu Penawar rindu, Give you Hell ke. Untuk first first approach niyh, lagu lagu tak berape jiwang and agak catchy.. okaylah. Pandai pandai lah fikir kan.

9. Agak agak Deepavali ke berape i baru dapat msg/respon/maklumbalas dari you.. =)
- Niyh kalau kes..memang dah bagi macam macam tapi takde respon. Jangan tak bagi ape ape hint, tibe tibe bantai cakap cmniyh. And jangan lupe letak SMILEY =) niyh. Untuk mengelakkan nampak macam bengang and perli dia.

10. You are Fasha Sandha/ Megan fox/Liyana Jasmay clon. Atau, 
If you ckp you adik beradik Maya Karin/Siti Nurhaliza..konfem orang percaye. 
- Tolong jangan bertenang sangat cakap you macam klon Maria Ozawa..kang tak pasal pasal kena maki. Dan jangan selamber bagi nama artis yang muke HAHA (contoh). Agak agak ala ala tu..boleh lah. Kalau Clon Megan Fox tu memang macam " jauh spender dari tumit kaki ".
Al maklum lah..gadis melayu...bertuah lah jumpe muke macam dia. Get it?

Then..., untuk pertame kali approach:

1. Jangan terus terus mintak nombor telefon. Konfem 90% tak dapat.

2. Mintak email nak add kat YM, MSN, or Skype. Atau WEBCAM. cehh.

3. Hye. You orang Kuantan?/ Melake duduk kat mane?
- bosan lah weih..dah tertera kan orang mane. Jangan lah tanye lagi.
Soalan  basi : You tengah buat ape. Hai, dah makan ke belum. Baru on9 ke? iiiiiii. hyeeee~
Bosan weih. Bosan. Kreative lah sikit buat ayat. Canggih sikit fikir. Mesia tak canggih lagi xpe.., biar kite rangsang otak untuk berfikir macamne nak canggih. (dah mcm Dr.Love aku niyh)

4. Ajak jumpe, lepak....chat manje manje (otak kau). Memang tak bagus langsung.

5. Please bersabar.. gunekan ayat yang agak agak metafora. Haha! If dia tak bagi respon..jangan lah mengamuk sakan dan lepas geram kat dia. Bersabar tangga perkenalan yang utuh. Lalalalalaaa~

6. TAK RETI BAHASE dengan TAK PUTUS ASA adalah  dua perkare yang berlainan. If dia dah bagi respon tak suke..just say sorry and mengalah je lah. Maybe nanti dia akan rase bersalah sikit sebab layan korang cam hape.. Huhu.

7. Menyampah tak dengan ayat :
"Jangan sombong sombong yea"
Tak perlu mention camtu, nampak korang desperate sgt pon ade.., pakse dia pon ade. Camner pon kite mesti act like we are cool..chill jer. Bukan hamak sangat nak berkenalan dengan dia pon kan?

8. Boleh jer tanye ape yang dia suke macam,
"kenape you suke American Reject..?"
"sugest kat i 1 lagu best dari _name band_ tue..boleh?"

p/s: Kalau pakaian perempuan tue bitchy + whore. Status pon macam gersang. Lantak lah korang nak tanye:
"You suke sex ke tak...hehe"

dah kalau kau tengok pakaian dia tak menjolok mata..nice nice..even dia free hair..Jangan lah jadi bebal nak funtart tanye soklan tu. Lapan kali mati hidup semula pon dia tak bagi respon.

9. Assalamualaikum..tak jawab dosa.
haish..dia dah jawab dah depan laptop dia. Heboh heboh ingat kan orang pasal dosa..kau nak meng usha dia niyh tak berdosa?

10. Selalu lah komen pic dia, like status dia. Sokong aktiviti dia. If dia memang tak bagi respon. Ini untuk mereka mereka yang betul betul kamikaze berkenan giler. Kot kot dia cair dengan ketabahan korang mengusha.

Hah, kenape? Ini semua macam untuk lelaki? A'ah memang pon. Perempuan boleh jer innovative(transform sesuatu yang lama kepada baru tapi still konsep yang same) kan ayat ayat niyh. Sebab tak tahu camner nak ngorat lelaki. Pelik jer pon usha lelaki. Kuang kuang >__*"
Sape sape yang rajin..boleh lah komen tambah ape ape yang patut.

Lastly, bagi lah ayat dengan hati yang tenang, letak otak kat kepale bukan kat bontot. Selalu selalu bace APO? bagi ada idea nak selitkan sense of humour (jenaka/lawak/lucu). korang suke kan something yang fun nak bace..? fun nak balas..?
Tak payah selok(over acting) sangat nak buat lawak.. Meluat pulak jadi kang.
If nak puji pon..tak yah setinggi KLCC. If nak tunjuk you are so caring..pon jangan over. Poyo pulak kan camtu?
haa..penat penat menaip.

yeyeh yeyeh..usher usher. Haha!

Sunday, November 28, 2010

Getting bored is not allowed !!!


CUTI SEMESTER yang sungguh sungguh sungguh menbosankan. Di ulangi, saya bersungguh sungguh bosan pada cuti sem ini.
Oleh itu, biarlah saya merepek repek di sini.
Saya punyer bosan sampai rase nak pakai spender kat kepale..dan jalan jalan di hypermarket atau pasaraya berdekatan. Kalau boleh ajaklah insan tersayang sekali. Tapi memandangkan tiada siapa yang sudi follow up. Maka terbatal lah nawaitu tersebut.

Kemudian,
Saya cube untuk melukis. Konon konon nak try melukis macam lukisan ala ala 3D gitu...
Haha. Memang sangat "berjaye". Best kan kalau di kurniakn semangat rajin nak berlatih sampai dapat merealisasi kan angan angan Mat Jenin niyh.
Sebab malas yang setebal tulang kaki saya..maka Deepavali ke 8 pon mungkin tak berjaye jaye lagi.
Haishhhh.

Tiba tiba terfikir, kan bagus kalau secantik shemale niyh. Bosan bosan jer tangkap gambar. Bosan bosan jer gie belek muke. Bosan bosan jer gie belek muke lagi. Bosan bosan jer gie ngorat anak Dato' (haha!)
Dah lah cantek bagai nak rak. Rak buku pon tak cantik macam dia. Body pon the gojess ever. Rambut macam dipintal dipintal. Shantek shantek. Tapi....tak baik kan fikir macam ini. Even memang cemburu tak bertempat sebab jeles dengan Megan Fox.. saya harus dan patut bersyukur dengan apa yang ada. Alhamdulilah =)

Saya ade sesuatu nak bagitahu. Saya minat cincin...UNIQUE cincin. Maksud nyer..cincin shumel shumel yang shantek shantek dan unik unik (macam sakai jer taip ayat macam niyh. tapi sebab nak menghilangkan bosan yang melampau. Jadi dengan sewenang wenang nyer taip taip lagi)
Setakat niyh dah ade 7. Antare yang feveret rings ialah Katak dan Peace.


Sebenarnye, cincin sebenar saya lagi shumel.
Tak jumpe picture yang exctly the same.
Nak tangkap gambar tak jelasssss pulak.
Kalau warne sebenar cincin saya seperti keperang perangan.
Not fully black. Cool kan? =D 

This is my earrings. ADORE this so much!


Berangan nak beli cincin niyh. Sungguh sungguh MENARIK.



Macam terlebeyh Lady Gaga tak kalau gune beg niyh? =P

Baeklah, itu sahaja untuk tayangan bosan bosan.

Friday, November 26, 2010

* the SPECIAL STAR *


This is I PROMISE YOU, friends...

Dear my STAR
I cannot ease your ACHING HEART
Nor take your PAIN away
But let me STAY and TAKE YOUR HAND
And WALK WITH YOU today

I'll listen when you NEED TO TALK
I'll wipe away YOUR TEARS
I'll never make you CRY AGAIN
I'll promise to ALWAYS MAKE YOU SMILE
I'll help you FACE YOUR FEARS
I'll share your WORRIES when they come

I'm here and will stand by you
On each hill you have to climb
So take my hand, LET's FACE THE WORLD
And live just one day at a time

You're a not alone, for I'M STILL HERE with you
I'll go that extra mile
And when your grief is easier
I'll help you LEARN TO SMILE

Wednesday, November 24, 2010

Lagi lagi keindahan Bakat



Sand art (melakar mengunakan pasir) antara yang sangat sangat saya suke tengok. Ada banyak lagi contoh, yang niyh maybe paling shumelll shangat shangat. bhahaha! Enjoy.

Keindahan Bakat

Setiap kali ada interview for English Public Speaking, mesti cari iklan jawatan kosong untuk jadi 3D visualizer. Sem lepas, sem niyh pon same. Sampai depan lecture, sungguh sungguh cakap ape semua details. Lecture pon tanye,
"awak niyh, memang betul betul nak jadi 3D visualizer ke..?"
haha !
Dalam hati memang lah nak sangat. Tapi saya mana ada bakat. Skill jauh sekali.
Korang pernah tak rase PUAS SANGAT SANGAT bila tengok sesuatu yang korang suke?
Maybe ada sesetangah lelaki, dia akan rase puas sangat dapat tengok perempuan cantiik. Tenung giler babi, nasib tak sampai kena sawan babi pandan.
Macam perempuan pulak, tenung baju ala ala korea yang shumellll shangat shangat gitu. Tenung lame lame. Tak dapat nak pakai, or tak padan nak memakai nyer dapat pandang pon jadilah. Dah boleh rase kepuasan dalam hati.
Same goes with me. Memang ade jer tengok tengok baju. tapi sesekali boleh lah.
Berlainan dengan tengok ape yang saye minat. Hari hari tengok. Selalu tengok. Tengok tengok lagi. Sebab sangat takjub. Memikir, macamane diorang buat, macamane diorang lukis. Sangat kagum. So hari ini, saya nak share, ape bende alah yang boleh buat mata sepet saya suke. Tengok lagi lapan juta kali pon takpe. Yang korang tengok niyh ialah 3D art drawings.

SELAMAT MENJULINGKAN MATE









So basically yang atas niyh Edgar Mueller yang punye. Bukan Ahmad Albab yang punyer.
Maybe ade picture yang bercampur aduk, nie Edger punyer, niyh Kurt punyer. Biasalah tersalah, saya bukan berada di tempat kejadian kala mereka melukis untuk mengesah kan sape yang punye. Jadi maaf yea.
Ada banyak lagi sebenarnye, if korang tak puas lagi boleh search name diorang kat Google. Konfem keluar.
The next 3D street art artist is my feveret ever Kurt Wenner
Subhanallah, sumpah adore! Gifted persons. Memang lah same dengan  mamat kat atas niyh buat, cume..saya lebih adore dia, nak buat macam mane. Maaf yea Edgar Mueller.

SELAMAT MENJULINGKAN MATE tahap ITIK 


Yang tengah duduk sopan bersila tue, Kurt Wenner








Berharap kan dapat bakat macam niyh? Cukup cool buat awek awek terpegun and terussss nak mintak couple. ah'ha!

Wednesday, November 17, 2010

Susah Senang mempunyai HATI & PERASAAN

Saya selalu terfikir, kenape saya dilahirkan sebagai MANUSIA.
Bukan Gunung atau Pokok.
Yang tak berape hensem seperti monyet atau ikan pirana.
Yang comel sikit seperti penguin atau kucing parsi.
Yang agak malas seperti ular sawa dan badak air.
Atau yang sewaktu dan senyawa dengan nya.

Mereka mereka sangat chill. Hidup in PEACE and LOVELY.
Lain kali kau nak rampas pisang aku lagi tak?
Cube tengok monyet, dia rampas pisang kawan dia. Still kawan lagi. Bertenang jer maen lompat lompat same same.
Kalau manusia?
Hoh, kau rampas boyfren/gurlfren aku yea..? hah! siap lah. Taip status kat fesbuk. Buat Blog khas untuk dia. Pergi memaki hamun si perampas. Sebab bengang yang datang dari hati dan perasaan.

If ada se ekor singa jantan yang merampas kawasan se ekor singa jantan yang lain. Paling paling pon singa yang kalah pergi lari membawa diri.  Meneruskan hidup baru dengan penuh keredhaan. Tak tahu lah beliau datang balik untuk second revenge. Tapi selame tengok Discovery Channel tiada pon fakta atau maklumat macam tu.

Kalau manusia?
Hah, terjadi lah macam macam perang. Rampas merampas kuasa. Heboh nak meluaskan empayar. Yang tak pernah habis habis dari dulu sampai sekarang. Dan tak tahu lah sampai bila nak habis. Mungkin kiamat jer kot boleh buat diorang berhenti berperang. Semua datang dari hati yang busuk, perasaan yang dah tak berape nak jadi manusia. Perasaan asyik nak balas dendam, dengki mendengki setinggi bangunan pencakar langit negara masing masing, tamak haloba nak mampus, bangang tak sudah sudah asyik nak bunuh spesis sendiri.
Sebab hati dan perasaan kan..? Sebab akal yang tersepit letak kat bontot. Bukan dekat kepale, jauh lagi dekat hati.

Pelik kan tengok kes kes buang bayi ?
Konfem lah MANUSIA yang buang.
Jangan buang saya. Saya bukan bayi manusia.
Ada HATI, PERASAAN dan semestinya AKAL.
Diorang niyh dulu, time bercinta. Puahhh, bukan maen jaga hati dan perasaan masing masing.
Demi menjage hati kekasih, apa sahaje sanggup ku relakan. Okeyh, fine lah. Kau nak 'enjoy', tu lantak kau.
Kubur kau, amalan kau. Yea, faham.
Tapi kenape dari awal tak nak guna AKAL fikir camne nak jage bagi tak terbuat perkare yang tak berperi kemanusiaan.
Letak lah akal no 1 dulu.
Hati yang berbunge bunge bercinta no 2.
Dan perasaan nafsu yang last.
Jomlah kaum hawa yang membace entry nie same same berdoa dan rase takot untuk membunuh spesis dan darah daging anda sendiri.
Atleast perasaan takut untuk termengandung boleh jentik hati korang untuk lebih berjage jage.
Aku bukan lah nak menggalak kan maksiat. Tidak juga menyokong perbuatan berzina. Tapi aku cume mampu menaip berdasar kan arus zaman aku yang penuh dugaan dan cabaran ini.
Godaan syaitan pon dah semakin canggih selaras kecanggihan zaman masa kini. Tak begitu En. Syaitan...? haha.

Sebab ada hati dan perasaan lah kita selalu frust dan bengang.
Cuba bayangkan, terjatuh hati dengan boyfren/gurlfren orang..? Haish. rase macam nak cabut jer hati ini bagi tak leh kepale nie asyik dok terfikir 24 jam.
Kalau dapat hati yang baik, perasaan yang seimbang...mungkin lah tak merancang dan berniat menyusun strategi merampas.
Kalau dapat yang suke pepatah "Best Man Win" ? Kesian kan ketiga tiga nyer...? Okay lagi lah yang menyusun strategi secare SUCI&MURNI. Kalau dapat strategi yang berlandaskan perasaan jubo nak jugak minah/mamat tue..? Haa.. fikirlah sorang sorang. Nak ajak member berdiskusi sekali pon tak pe.

Tapi kan...,
kalau takde HATI, PERASAAN dan AKAL. Mesti bosan kan hidup sebagai seorang manusia...?

Yelah, tengok gunung dengan pokok tadi. Hari hari lalui perkare yang same. Tempat yang same. Keadaan yang same. Gunung berapi gempak sikit lah.. sebab kadang kadang dia nak interframe, dia gie muntah merah pulak. Kita manusia muntah hijau jer ade. Agak agak nyer lah..kalau diorang boleh bercakap. Diorang jeless tak tengok manusia?
Same lah dengan makhluk laen selain manusia. Chill sentiasa pon bosan gak kan? Balik balik buat perkare yang same. balik balik buat same same. Asyik nak taip same same, mesti ada balik balik.

Sukatilah pon takde motif tetap untuk entry niyh. Sebab aku sukeHATI nak taip plus melayan PERASAAN bosan yang melampau. End.
H: Kenape kita bercinta pulak niyh? bkn tak boleh ke?
 OU: i kan nak jadi MANUSIA, 

mmg lah kena buat benda benda yang sepatutnya tak boleh buat. haishh. .

Sunday, October 24, 2010

Uncle Teksi

Hari tu, rase macam duit banyak sangat. Malas nak naik bus, alang alang nak habis duit. Jomlah naik teksi.
di sebabkn Ego's time itu belum wujud lagi, maka berjalan lah kedua kaki ini untuk menahan bus atau teksi.
Lagi pon time tu, memang kena pergi tanpa kenderaan. Kawan dari Johor datang dengan family, jadi tour guide tak bertauliah lah nampak nyer nanti.

Jadi nawaitu nak naik bus bertukar nak naik teksi pulak.
Baru jer nak cecah bontot kat bangku bustop tu, dah nampak teksi dari jauh. (sila tahan teksi yg tak berapa baru..takot mahal sgt)

Tahan lah dengan tangan (mestilah kena tahan dengan tangan, dengan kaki kurang ajor sangat, satu lagi takot tak nampak pulak)

Dan dia (teksi) berhenti.

"you mahu pergi mane..?"
"Melake Central"
"ya ya. naik naik.."

selang beberape minit kemudian...

"u belajar lagi ke.?"
"a'ah.."
"dekat mane..?"
"kuantan..."
"you nie melayu ke cine ke ape..?"
"memang melayu..(tersengih)"

"oowh.. i ingat you cine. Muke you tak mcm melayu langsung.."
"uncle baba ke cine..?"
"i ? i cine maa.., you memang tak de keturan sini..? baba nyonya..?"
"memang takde...."
" nenek you..?"
"melayu uncle.."
"keturunan islam ke ape..?"
"err..memang semua melayu agame islam.."
"mane ade punye. I jumpe jer melayu tapi bukan islam.."
" owhhh "(dalam hati, malas nak layan)

Diam sekejap.  kejap lagi dia bunyik balik (pemandu teksi)

"you belajar hah, sape tanggung you? pinjaman ke ape..?"
"pinjaman..MARA."
"owhh..itu MARA. parents you bagi you duit tambah lagi ke?"
"bagi....err, uncle. tadi uncle cakap..uncle jumpe melayu tapi bukan islam? uncle jumpe kat mane?"
"hahaa (ketawe kecil). banyak sini sini punyer. Ui**, itu Yayasan M*****. student student situ ramai melayu saje. Tapi bukan islam lah.."
"mane uncle tahu diorg bukan islam..?"
"uncle kenal punyer. Diorang sudah convert."

(tibe tibe jantung terase seperti semakin laju. Rase macam lagi panas jer dalam teksi tu)

"diorang haa..,itu serupa macam you. Mane ade pakai tudung punyer. Mahu freedom. You sembahyang susah kan? You convert, you tak sembahyang pon tak pe. Same saje, masuk syurga jugak. Semua agame ajar buat baik..You baik, you masuk syurga. You cume kena pandai pilih..macam yang lain lain pilih"

"biarlah diorang uncle.."

"I tahu you mesti tak faham lagi macam macam ini. Nanti you dah tahu, you mesti mahu change punyer. sekarang you islam kan, macam macam you tak boleh buat. tak bebas maa."
"owhhhh

(dalam hati, ya Allah, cepat lah sampai!)

"you takut parents you tahu kan, you simpan lah baik baik. sendiri sendiri saje. If one day, you kena buang dari family you hah, still ade orang jage you.."
"Uncle, christian ke..?"
"mestilah. ramai orang happy jadi christian. you tak nak try..?"
"eshh. xpe xpe, i okayh jer sekarang"
"haiya.. you jangan takot. Facilities nanti, semua boleh bagi kalau you niyh fresbie lagi..You mesti tak regret. Sekarang you tengok dunia, christian is number one. You tengok siapa yang paling good in everything? All is in christian. i bukan nak ajak you convert sekarang, bagi you fikir dulu. Sekarang memang you tak nak, nanti bila i tunjuk you macam mane, i sure punye, you suke"

Dah sampai terminal.

"err.. thanks uncle. Berape niyh uncle..?"
"hari ini, hari good you, no need to pay."
"eh, mane boleh macam tu uncle.. RM15 ke berape niyh..?"
"hahaha(ketawe kecil lagi) You amik i punyer name card, you mesti perlukan nanti" (sambil menghulurkan card)
"aaa..tengkiu uncle.."
teksi dah berambos.
(dengan selamber buang card tersebut, sempat lah tengok sekejap.)

p/s:
Dear uncle teksi,
even saya free hair..alhamdulilah saya belum lagi nak free dari segale segale nye. Dan memang saya tak nak free untuk semua. Freedom ke freemason ke ape ape ke. TAK NAK. Memang sembahyang saya tak cukup 5 waktu, tapi saya tak pernah terfikir untuk tak melakukan nyer terus dengan sewenang wenang menukar cara sembahyang sekali gus menukar agame. Memang iman saya senipis kulit bawang, tapi insyallah tak boleh buat saya menukar agame saya dengan ayat seperti  "buat baik, boleh masuk syurga" "semua agame sama, ajar perkare yang baik baik"
Mungkin betul DUIT BOLEH BELI SEGALA NYE, tapi semoga berkat ayah saya azan ke telinge saya sewaktu lahir dulu tak jentik hati saya dengan menukar agame kerane KESENANGAN DUNIA.
Sesungguh nya saya sangat bersyukur dengan BANGSE, keturanan dan AGAME saya sekarang. Insyallah, saya sentiasa mencube untuk menjadi yang terbaik, bukan untuk orang lain..tapi untuk diri saya sendiri.
Dan semoga uncle jumpe seseorang yang boleh bukak mate kepale uncle MANE MANE AGAMA TAK SAMA DENGAN AGAME ISLAM.
sekian.


(ini adalah kisah benar, bukan rekaan. Sebenar nyer perbualan panjang dan banyak lagi, tapi ambil mane mane yang penting dan yang masih ingat. Kebanyakan nyer is in english sebab dia cine sengapore. Ape ape pon, tak nak jumpe macam niyh lagi. Cukup lah sekali!)

Saturday, October 16, 2010

inikah SETIA...?

Saya selalu terjumpe kes macam niyh :
1) bertahun tahun couple tibe tibe putus.
2) bertahun tahun couple tibe tibe dapat tahu pasangan kita selama niyh ada orang lain. 
 (si perempuan atau si lelaki)
3) Awal awal couple, kalah Romeo dan Juliet, tak boleh di pisahkan. Baru jer bersama, family masing masing dah berkenalan semua. Kalau sekali pandang tu, kite macam  sangat yakin "eh mesti kahwin lah diorang", a few weeks or a few month later, eh putus dah..?"
4) Seorang sangat mencintai, dan seorang lagi sedang cuba bercinta. 
5) Seorang sangat mencintai, dan seorang lagi biasa biasa sudah. 
6) Bercinta dan Berscandal (kes yang paling popular)
7) Bercinta tanpa status
 (bercinta macam keling baru dapat basikal, tapi bila tanya "aku belum declare betul betul lagi dengan dia...belum bersedia)
8) Di cintai dan Men cintai. (yang niyh best..)
Apakah SETIA itu berbaloi?
Pernah tak terfikir, setiap manusia ada hak untuk memilih yang terbaik dalam hidup mereka?
Niyh bukan nak kondem kepada siapa yang setia aLparak kat bg/gf diorang enh...this is just my point of view.
Ada se setengah orang tu, kalau bercinta. Gile ah SETIA. Semua perbuatan mesti ada report. Mesti memberitahu. Mesti bertanya boleh ke tak. 
Tak boleh ada umat berlainan jantina. Tak boleh msg, tak boleh col mereka yang berlainan jantina, even kawan lama. Apetah lagi kawan yang baru. Pertanyaan seperti :
 "dengan siapa" "nak balik pukul berape" "dekat mane"
Wajib bertanye..! Untuk sekali tanye, normal lah. Ini 8 JUTA 8 BELAS KALI TANYE.
Yang pelik nyer dengan mak ayah tak pulak bagi report macam tu. Tak pulak beritahu mane kita nak pergi, ape kita nak buat.
Ada tu, kat kolej dah jumpa. Malam jumpa lagi. Malam sikit nanti bergayut, tak pon dah canggih sikit sekarang, Web cam, hari hari. Tengah tengah keluar niyh, tak percaya takde jantina berlainan, 3G terusssss. 
Tengah lepak dengan member niyh, setiap minit mesej. kejap lagi col pulak. tanye lagi bila nak balik. Buat ape. Padahal dah bagitahu tadi tengah makan.
itu kes yang terlebih lebih lebih CARING...
kes tak dapat perhatin pon tak kurang hebat nye. (nanti story)
eh sebenarnyer ape tujuan nak taip tadi hah? haishh lupe pulak. Bhahahahahha!
hah! dah ingat.
Berbaloi ke setia?
korang bayangkan, korang masih mude. Andaikata lah, perhubungan korang bertahan lama, sehingga umur 25-28 mungkin..tiba tiba ditakdirkan BERPISAH. Berpisah HIDUP..bukan berpisah MATI.
Mungkin lah bagi lelaki, tak rugi mane.. sebab diorang umur dah lanjut pon still nampak muda dan still boleh berkahwin.(tak de masalah kesihatan) jiran jiran makcik makcik kat kampung pon tak heboh sangat nak gelar diorang BUJANG TERLAJAK.
Setuju? Setuju jelahkan..
Cuba kalau perempuan. Umur VALUE dah menigkat MARKET diri pulak semakin menurun. Tanda tanda penuaan mula dah muncul. Ditambah lagi,sekarang makan semua main bedal jer. Makcik makcik sibuk dah bertanya bila nak kahwin. Dapat dapat lagi, sahabat handai semua kahwin belaka dah. tension sikit kan..? Doktor pulak sibuk dok war war kan, kahwin lambat takot takde anak. Takot susah beranak lah. Anak tak sihat dan tak cukup sifat.
Duuhhhh.. Penat nyer fikir semua perkare. 
Tapi semua tu tak jadi hal, kerana SETIA ku, kan ku tunggu.
tup tup. BERPISAH. (untuk lelaki dan perempuan)
haishh..macamane niyh? Time bercinta dulu..aku tak puas enjoy kot.(niyh untuk dah kahwin,tibe tibe terasa tak puas enjoy,yelahh, dulu enjoy dengan gf/bf 24 jam) 
Dok berkepit dan menturuti setiap perintah dan arahan kekasih hati. Tak berkawan dengan berlainan jantina. Setia sungguh. dah tu sekarang..kena berkenalan balik.. Kenal hati budi. Nak usha sape pulak niyh. (untuk lelaki seswai lah ayat niyh)
Adoii..tua tua camniyh, ade pulak orang nak ngorat aku. esh, tak kan nak mula dulu. Kawan lelaki sorang pon tak ada. Bestfriend perempuan aku..semua kahwin dah.. camner nak tolong rekeman kan niyh? (untuk perempuan lah kot)
Hahahhaa..!
mengarut jer aku niyh malam malam kan.?
Sebenarnyer.. SETIA itu berbaloi. Jika kena CARA dan TEMPAT nye. Takyah selok kera sangat.
Arahan dari Tuhan pon tak setia macam kat PUJAAN HATI ku..tak kan dengan kekasih yang belum pasti nak setia macam keling. (kesian keling,sory)
Setia dengan fikiran di kepala, bukan setia macam berfikir dengan bontot. Setia yang memahami situasi dan keadaan. Setia yang seimbang. Setia yang biasa biasa.
Nabi pon pernah pesan, kalau nak buat sesuatu tu, jangan melebih lebih sangat, jangan kurang bebenau. Biasa biasa sahaja. Bersifat sederhana dalam semua perkara..kecuali menuntut ilmu dan beramal soleh kena lah tamak. ;)
Sekian, tiada penutup yang ensem...salam.